Hoornvliestransplantatie: Mijn verhaal

Heeft u een Hoornvlies transplantatie ondergaan, en wilt u uw ervaring delen met ander Keratoconus gebruikers. plaats hem dan hier!

Moderator: Global Moderator

Plaats reactie
SarahM
Newbie
Newbie
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 jun 2016, 12:27

Hoornvliestransplantatie: Mijn verhaal

Bericht door SarahM » 02 jun 2016, 13:42

Hallo,

Mijn naam is Sarah (22j).
Hier is mijn verhaal over mijn hoornvliestransplantatie die ik had op mijn 17-jarige leeftijd.
Veel kinderen/volwassenen die deze operatie moeten doen stellen zich veel vragen erbij en uit ervaring weet ik dat dit helpt.

Om te beginnen moeten jullie weten dat ik Keratoconus heb aan beide ogen (= oogaandoening waarbij het hoornvlies langzaam dunner wordt en een kegelvormige (conus) vervorming ondergaat). Dit zou mogelijk erfelijk kunnen zijn maar niemand in mijn familie heeft deze ziekte.

Ik heb tot mijn 17 jaar nooit een bril moeten dragen en zag toen zeer goed. Ineens was mijn zicht van mijn linkeroog drastisch gedaald (kon met moeite nog het bord lezen op school). Samen met mijn ouders zijn wij naar een oogarts gegaan en spijtig genoeg had die niet meteen gezien dat ik Keratoconus had (op beide ogen maar mijn rechteroog was nog zeer goed en stabiel). Zijn oplossing was gewoon een bril. Na een paar weken had ik weer problemen en hebben mijn ouders besloten om naar zo een oogkliniek te gaan voor een tweede opinie. Daar hebben ze natuurlijk meteen gezien dat het niet normaal was en hebben mij naar een oogchirurg gestuurd die gespecialiseerd is in Keratoconus. Zij had ook meteen gezien dat het om Keratoconus ging en mijn linkeroog was zo slecht dat het al te laat was voor crosslinking of andere. Mijn enige optie was dus een hoornvliestransplantatie. Ik stond dan op een lijst en heb 2 maanden moeten wachten op een donor.

Ik moet toegeven, het is best angstaanjagend om te weten dat ze een deel van mijn oog gaan vervangen met een ander.
Mijn operatie was goed verlopen en moest normaal 1 nacht in het ziekenhuis blijven.
Maar de volgende dag was er iets fout gelopen. Voor ik weg mocht, moest ik eerst nog bij mijn chirurg gaan voor controle. Daar had ze gezien dat er een luchtbelletje onder mijn hoornvlies was gekomen, met als resultaat een week langer blijven.
Eerlijk gezegd was die week het ergste wat ik heb meegemaakt (langleve de pijnstillers):
Ik mocht mijn bed niet verlaten, eten/drinken/wc allemaal in bed.
Ik moest zo plat mogelijk op mijn rug blijven en zonder kussen (ik mocht niet eens op mijn zij slapen).
Ik kreeg dagelijks een 15-tal druppels in mijn oog (na een bepaalde tijd verminderen de druppels).
Gelukkig was dit na een week voorbij en was alles weer in orde.

Herstellen heeft toch een paar maanden geduurd (minder druppels, draadjes om de zoveel tijden gaan uitdoen, oog weer kunnen openen).
Eens alles goed aangegroeid was, kon ik een op maat gemaakte harde lens dragen (glasachtig, moeilijk in het begin maar daar wen je aan).
Nu ik 22 ben is mijn zicht (met lens) van mijn linkeroog bijna 10/10 (wat heel goed is). Dus ik ben echt super blij van het resultaat, het is eventjes afzien maar achteraf ben je echt wel blij als je weer goed kunt zien.

Nu heb ik echt wel chans gehad dat het niet beide ogen tegelijkertijd waren. Mijn zicht van mijn rechteroog (waar ik sinds mijn 17de een zachte lens draag) is vorig jaar in december verslechterd. Maar hier waren we op tijd en heb ik in Januari een cross-linking gehad en ben er nu al van hersteld. Ook mag ik nog een zachte lens op dragen.

Dus voor mensen die nog twijfelen: Indien dit echt de enige optie is, gewoon doen. Ogen zijn echt wel belangrijk! Ik had dit ook nooit aangekund zonder de steun en hulp van mijn familie en vrienden.

Als er nog vragen zijn, stel maar :)

Jihame
Newbie
Newbie
Berichten: 5
Lid geworden op: 17 sep 2013, 18:15

Re: Hoornvliestransplantatie: Mijn verhaal

Bericht door Jihame » 23 mar 2017, 00:37

Hoi dame
De hoornvliestransplantatie heb ik vorige maand ook gehad en bij ging het el hamdoulilah goed. ik werd om 7.45 geopereed en mocht 1 uur al naar huis... Maar over ongv 3 jaar moet k ook een crosslinking ondergaan kan je daar miss meeer over vertellen dus de pijn behandeling genezig en het zicht.. ohja heb trouwens ook keratoconus

groetjess

aliagadir87
Newbie
Newbie
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 mar 2015, 05:55

Re: Hoornvliestransplantatie: Mijn verhaal

Bericht door aliagadir87 » 29 jul 2018, 02:55

Mooi verhaal, ik wil de operaties binnenkort ook maar in gang zetten.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten