april 25, 2024
Amsterdam, Nederland
Fashion & Lifestyle

Welke maat jeans heb ik?

Bij het kopen van nieuwe jeans is de maat erg belangrijk. Jeans zitten namelijk pas echt mooi en comfortabel als je de perfecte maat gevonden hebt. Sommige merken zullen jeans en broeken verkopen met de reguliere maten S, M, L etc. Houd hierbij je normale maat aan. Gespecialiseerde jeansmerken zullen echter vaak werken met een lengte en wijdtemaat. Hoe kom je erachter welke maat je hebt?

Lengtemaat meten

De lengtemaat zegt iets over hoe lang de broek moet zijn. Hiervoor kun je de lengte van je benen opmeten. Doe dit vanaf het begin van de binnenkant van je been tot aan je enkel. Wanneer je dit goed opmeet, weet je precies hoe lang de broek moet zijn.

Taille en heupmaat

De wijdtemaat zegt iets over hoe groot de jeans aan de bovenkant moet zijn. Hiervoor heb je twee afmetingen nodig: je taillemaat en je heupmaat. Je meet je taille door een meetlint om het dunste gedeelte van je buik te wikkelen. Je heupmaat is de omvang van je heupen.

Afmetingen omzetten in maten

Je hebt nu alle afmetingen in centimeters, maar voor de jeansmaten worden er vaak inches gebruikt. Je hoeft de maten niet zelf om te zetten. Hier zijn namelijk handige tabellen voor te vinden. Zoek in de tabel naar de combinatie van jouw taille- en heupafmeting en je zult je wijdtemaat vinden. Hetzelfde geldt voor de lengtemaat. De maten van jeans worden vaak weergegeven met de letters W en L. De maat van je jeans is bijvoorbeeld W30L34. Dit betekent: wijdtemaat 30 en lengtemaat 34.

Broeken aanpassen

Vind je het lastig om je maten op te meten? Ga dan langs bij een gespecialiseerde jeanswinkel en vraag daar om hulp. Je kunt daar verschillende jeans aanpassen totdat je de juiste maat gevonden hebt.